sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Yrtti valkosipuli marinoitu karitsan kare ja Risotto milanese

 Karitsan kare

Marinadin aineet:
hyvää neitsyt oliiviöljyä loraus tai noin 1dl

tilkka punaista balsamicoa
noin puolikkaan sitruunan mehu
muutama murskattu/hakattu valkosipulin kynsi
tuoreita yrttejä (rosmariini, timjami, salvia)
hunajaa sopivasti
suolaa ja pippuria

Poista karitsasta mahdolliset kalvot ja ylimääräinen rasva. Sekoita marinadi aineet kulhossa keskenään ja hiero ne lihan pintaan.Laita kareet astiaan ja kaada loppu marinadi niiden päälle. Sulje astian kansi ja laita jääkaappiin yön yli.

Ota karitsa ajoissa pois jääkaapista, niin että se ehtii lämmetä huoneen lämpöiseksi ennen paistoa.
Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

 Kuumenna pannu  kuumaksi.  Kun pannu on kuuma lisää pieni pala voita. Ruskista nopeasti kareiden pinta pannulla, ja laita ne sitten uunin kestävään vuokaan.
Laita paistomittari yhteen kareseen, lihan paksuimpaan kohtaan. Varo ettei mittari osu luuhun.
Ota kareet pois uunista kun mittari näyttää 55 astetta. Peitä foliolla ja anna vetäytyä 5 - 10min. Näin varmistat että leikatessa ei lihasnesteet valu pitkin pöytiä ja lihasta tulee mehukas. Leikkaa kare ja kokoa annos.

Risotto milanese 

3dl risottoriisiä
1,5dl  valkoviiniä
2 l kanalientä  ( älä käytä kokomäärää, lisää sopivasti)
120g voita
1 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli 
1/2 tl sahramia
100g raastettua Parmesaania, Huom! älä käytä valmisraasteita, vaan raasta itse Parmesaani palasta

Laita 2 litraa kanalientä kiehumaan.
Lisää laakeaan kattilaan voi, ja kun se on hieman sulanut, lisää loraus oliiviöljyä ja sipulit. . Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää riisit ja kuullota niitä koko aika lastalla pyöritellen.
Riisien ollessa läpikuultavia, lisää valkoviini. Valkoviinin "kuohahdettua" lisää kauhallinen kanalientä. Muista hämmentää risottoa kokoajan. Kun neste on imeytynyt riiseihin, niin lisää taas kauhallinen kanalientä ja sahrami.  Jatka hämmentämistä ja lisää nestettä aina kun edellinen nestemäärä on  imeytynyt riseihin. Jatka tätä niin kauan kunnes riisit ovat aldente, eli pureksittavan kypsiä.

Lopuksi lisää raastettu parmesaani, ja sekoita se risoton joukkoon. Maista ja tarkista suola, ja lisää pippuri.

Huom! Risoton kuuluu olla lähes lusikoitavan löysää ja rakenteeltaan kermainen.