perjantai 22. elokuuta 2014

Katkarapukeitto

Tätä tuli tehtyä joskus kouluaikoina, ja sattumalta löysin tämän reseptin taas eteeni. Pakkohan sitä oli testata oliko vielä yhtä hyvää kuin muistin, ja olihan se :)

400g  katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
70 g fenkolia
1 porkkana
30 g voita
1 rkl tomaattipyreetä
1 ½ rkl vehnäjauhoja
2 dl valkoviiniä
8 dl vettä
2,5 rkl kanafondia
suolaa ja valkopippuria
1 laakerinlehti
3 dl kuohukermaa
20 g voita kuutioina
tilliä

Kuori ja pilko vihannekset. Saa jäädä isoiksikin paloiksi, koska tämä siivilöidään lopuksi.

Sulata voi laakeassa kattilassa, lisää joukkoon vihannekset ja kuullota pari minuuttia. Lisää tomaattipyree ja vehnäjauhot ja kypsennä niitä hetken aikaa.

Kaada sekaan viini, vesi, kanafondi ja laakerinlehti. Keitä noin 30 minuuttia ja siivilöi toiseen kattilaan.

Lisää keittoon kerma ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna kiehuvaksi.  Lisää lopuksi voikuutiot ja vaahdota keitto halutessasi sauvasekoittimella. Mausta hienonnetulla tillillä.  Lisää joukkoon sulatetut katkaravut.

Alkuperäinen resepti löytyy sivulta: http://www.hs.fi/ruoka/a1349747515235


keskiviikko 20. elokuuta 2014

Ruohosipulilla ja aurinkokuivatulla tomaatilla maustetut Ciabatta sämpylät

Simppeli ja hyvä leipä.

1 pussi (1kg) Myllärin Ciabatta leipäainesta
7,5 dl vettä
1/3 palaa hiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
4 tl suolaa
1 pss kuivattua ruohosipulia
kourallinen silputtua aurinkokuivattua tomaattia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää muut ainekset. Sekoita yleiskoneella 10 minuuttia. Taikina jää löysäksi ja tarttuvaksi.



Voitele laakea uunivuoka oliiviöljyllä ja levitä taikina vuokaan. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota noin 1 tunti.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle,) ja leikkaa haluamasi kokoisia sämpylän paloja. (säästyt ärsyttävältä pöydän jauhomössö putsaamiselta kun laitat leivinpaperin päälle jauhot). Siirrä sämpylänpalat varovasti pellille ja jauhota ne. Huom! Hellävarainen käsittely on tärkeää, että leivän rakenne säilyy kuohkeana. Anna kohota pellillä liinan alla n.30 minuuttia.





Paista 200 asteessa n.20-25 minuuttia



sunnuntai 17. elokuuta 2014

Katan gluteeniton Thai-kastike lihapullilla

Oma kehittämä Thai-kastike ja lihapullat. Maha ei vetänyt niin paljoa kuin mieli teki.
 Tosi surullista ;)

Lihapullat:

400g sika-nauta jauhelihaa
1 sipuli
2 punaista chiliä
18g tuoretta, kuorittua inkivääriä
2 rkl kalakastiketta
2 rkl panang currytahnaa
2 rkl öljyä
1 dl kermaviiliä
0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja

Kastike:

500ml kookosmaitoa
4 valkosipulin kynttä
1 sitruunaruoho
1 punainen chili
1 limen mehu
6 kaffir limetin lehteä
kourallinen tuoretta, silputtua basilikaa
0,25 dl osterikastiketta
 3,5 rkl kalakastiketta
1 rkl raakaruoko sokeria

Aloita ruoka tekemällä lihapullat. Sekoita korppujauhot kermaviiliin, ja jätä turpoamaan 10 minuutiksi. Laita kuorittu ja pilkottu sipuli, paloiteltu ja kuorittu inkivääri, chili joka on pilkottu ja siemenet poistettu, yleiskoneeseen. Lisää joukkoon myös kalakastike, panang currytahna ja öljy.

Sekoita yleiskoneessa terävällä terällä tahnamaiseksi. Kun seos on tarpeeksi sileää, lisää joukkoon turvotettu korppujaho ja jauheliha. Sekoita kunnolla sekaisin. Anna maustua muutama tunti, tai yön yli. (Itsellä oli yön yli)

Muotoile haluamasi kokoisia lihapullia ja paista öljyssä molemmin puolin ruskeaksi.

Kastike:

Kuori ja pilko valkosipulit. Puolita ja nuiji sitruunaruohoa hiukan. Silppua tuore basilika. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi.

Lisää kaikki kastikkeen ainekset lihapullien joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Poista sitruunaruoho.

Tarjoile ja nauti muusin tai riisin kera. N-A-M =)