keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Porkkanakakku

Mehevä porkkanakakku. Makean ja suolaisen yhdistelmä. Toimii. Reseptistä tulee pellilinen. Itse tein 2 irtopohjaiseen pyöreään vuokaan.

6 munaa
6 dl sokeria
6dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
7 tl kanelijauhetta
9 dl porkkanaraastetta ( 1 kg pussi riittää tähän)
300g voita

Kuorrutte:

200g voita
400g sulatejuustoa (maustamaton)
6 dl tomusokeria
2pss hasselpähkinärouhetta

Vaahdota munat ja sokeri.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, hienoksi raastettua porkkanaa ja sulatettua rasvaa. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa korkealaitainen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa kuorrutus.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä kuorrutus tasaisesti jäähtyneelle pohjalle. Ripottele päälle pähkinärouhe.














Mutti tomaattikastike



1 purkki Mutti-tomaattimurskaa, tai muuta "hyvänmerkkistä" murskaa.
1 pieni sipuli
2 pientä valkosipulin kynttä
0,6 desilitraa oliiviöljyä
0,5 teelusikallista sokeria
Halutessasi appelsiinin kuorta ja punaviiniä 0,5 desilitraa

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. Näin rakennat makeuden, Alén neuvoo.
2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Näin soosi makeutuu... Lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuutin ajan, ja lisää mahdollinen punaviini, joka tuo kastikkeeseen happamuuden. Sekoita koko ajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, lisää kaksi kuorimaveitsellä tehtyä palaa appelsiinin kuorta. (Niitä ei syödä, vaan ne antavat vain makua.) Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 desilitraa parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin

Mielestäni seuraavana päivänä tämä oli vielä parempaa. Lisukkeena tarjosin naudan lehtileikettä valkosipulisella sitruunavoilla.

Pavlova

3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeri
1 rkl perunajauhot
2 dl kuohukerma
50g tummaa suklaata
2 banaania
tomusokeria koristeluun

Erottele valkuaiset (yhtään keltuaista ei saa päästä valkuaisen joukkoon, sillä muuten valkuaiset eivät vaahdotu).
Vatkaa valkuaiset ja sokerit (7 rlk sirotesokeria & 2 tl vaniljasokeria) sähkövatkaimella vaahdoksi (vaahto pysyy kipossa, kun käännät sen ylösalaisin).
Ripottele hieman perunajauhoja leivinpaperille siivilän läpi ja nostele lusikalla tai pursota vaahto “rinkilöiksi” pellille.
Paista 100 asteessa 1 tunti, jonka jälkeen pienennä uuni 50 asteeseen ja anna marenkien kuivua pienessä lämmössä vaikka yön yli. )itse annoin olla 9 tuntia)

Pursota marenkien päälle keravaahtoa, pilkottuja banaaneja, raastettua suklaata ja tomusokeria.