lauantai 5. maaliskuuta 2016

Farangin karamellipossu

Olin niin taivaassa silloin kun sain maistaa tätä herkkua ensimmäistä kertaa ravintola Farangissa. Kiitos googlen, löytyi tämäkin herkkuresepti sieltä. Tämän tekeminen vaatii 2 päivää, mutta lopputulos palkitsee.

1. päivä
600-800g kasleria
1 ison peukalon kokoinen inkivääri, hienonnettuna
1l vettä
 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 korianterinjuuri (jätä pois jos et löydä)
2 tl valkopippuria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijaa
1/2 ketjap manista (makeaa soijaa)
1 dl osterikastiketta

2. päivä
2,5 dl lihan haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko

Karamelli

400g palmusokeria
1 dl vettä

Paahdetut sipulit
2 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä

n. 5 dl rypsiöljyä
2 punaista pitkää chiliä
1 puntti korianteria
 riisiviinietikkaa


Haudutusliemi (päivä 1):
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Kiehauta (lihan vetävässä) kattilassa liemen ainekset ja lisää kasler liemeen. Laita liemi ja kasler kattilassa tai uunivuoassa uuniin ja hauduta 3,5-4 tuntia. Nosta liha kuivumaan astiaan, jossa voit pitää sitä yön yli. Siivilöi ja säästä liemi toisessa astiassa. Peitä foliolla ja laita paino lihan päälle (itse täytin kattilan vedellä ja laitoin painoksi päälle)

Haudutusliemi (päivä 2):

Kuori hyytynyt rasva haudutusliemen päältä. Kaada kattilaan 2 dl lientä ja lisää siihen tähtianis ja kaneli. Kiehauta ja anna jäähtyä.

 Possu (päivä 2):

Paahda salottisipulia hiljalleen rapeaksi kuumalla pannulla pienellä määrällä öljyä. Tee samoin valkosipulille.

 Valmista karamelli. Mittaa sokerit ja vesi tyhjään kattilaan. Kuumella miedolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa. Kaada varovasti sekaan haudutusliemi ja sekoita voimakkaasti. (Voit käyttää kattilankantta suojana, jos seos hiukan ”räjähtää”.) Keitä kasaan, kunnes kastike alkaa olla tuhtia karamellia, ei silti liisteriä.

Kuori ja hienonna sipulit ja paahda /kuullota ne öljyssä ruskeiksi mutta varo polttamasta niitä.

Leikkaa possu nopan kokoisiksi paloiksi. Lämmitä friteerausöljy kattilassa 170-asteiseksi. Friteeraa palast muutamassa erässä kullanruskeiksi parin minuutin ajan. Valuta ylimääräinen öljy pois asettamalla palat talouspaperilla vuoratulle lautaselle paistamisen jälkeen.

 Halkaise chilit ja poista  siemenet ja valkoiset osat. Viipaloi chilit. Hienonna korianteri. Yhdistä possu, karamelli, chili, korianteri ja sipulit kulhossa.

Riisiviinietikka toimii pöytämausteena, jolla kukin voi taittaa annoksen makeutta mieleisekseen.

Tekstiä kopioitu ja muokattu sivuilta: http://deliciouslifeofmine.blogspot.fi/2013/05/farangin-rapea-karamellipossu.html ja http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/reseptit/resepti/sivumaku-karamellipossu-farangin-tapaan/5662950