lauantai 20. helmikuuta 2016

Kookoslimekakku

(halk. 17 cm rengasvuokaan)


Pohja
 
9 digestivekeksiä
50 g sulatettua voita
2 rkl sokeria
1/8  tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 dl kookoshiutaleita  
 
Täyte
 
1,5 dl sokeria
1,65 dl tölkki kookosmaitoa
0,75 dl vastapuristettua limettimehua
1 tl raastettua limetinkuorta
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 keltuaista
muutama tippa vihreää/punaista elintarvikeväriä
2 rkl huoneenlämpöistä voita
 
Italialainen marenki
 
3 valkuaista
1 rkl sokeria
150 g sokeria
0,4 dl vettä
 
 
Laita digestivekeksit muovipussiin ja rullaa ne murskaksi kaulimella. Kaada keksimurska kulhoon, lisää voi, sokeri. kookoshiutaleet sekä kardemumma ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa halk. 17 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksimurskasta limettipiirakalle pohja sekä hiukan reunoja. Laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi jotta keksipohja kovettuisi hiukan.
Kaada kattilaan sokeri, kookosmaito, limettimehu, limetinkuori, maissitärkkelys sekä keltuaiset. Vatkaa kaikki sekaisin ja lisää muutama tippa vihreää elintarvikeväriä jotta täytteestä tulee kirkkaan limetinvihreä. Väri ei ole mitenkään tarpeellinen maun kannalta, mutta se tekee haalean kellertävän täytteen kauniimman väriseksi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se saostuu paksuksi kiisseliksi. Ota kattila pois lämmöltä ja vatkaa kiisselin joukkoon huoneenlämpöinen voi. Kaada limetti-kookoskiisseli vuokaan keksipohjan päälle, siisti reunat ja laita vuoka takaisin jääkaappiin jäähtymään.
Marengin voi valmistaa ihan perinteisesti valkuaisista ja sokerista vatkaamalla, mutta italialaisesta marengista tulee minun mielestäni parempaa: Vatkaa valkuaiset ja 1 rkl sokeria vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Laita kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden ensin imeytyä sokeriin kokonaan. Kuumenna seosta hämmentämättä kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria kunnes sen lämpötila on 124 astetta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista, jäähtynyt, kovaa ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoasta reunat ja pursota tai levitä lastalla marenki tasaisesti piirakan päälle. Paahda pinta lopuksi kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.