sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Nebraskan vaahto ( 6:lle )

150g pieniä vaahtokarkkeja
1 1/2 dl kermaa
100g maitosuklaata
1/2 dl vadelmamehua
1/2 L kuohukermaa
2 munanvalkuaista
1/2 L vadelmia

Sulata haudekattilassa vaahtokarkit, kerma ja suklaa. Sekoita joukkoon mehu.
Poista liedeltä ja jäähdytä. Vatkaa kerma ja sekoita se jäähtyneeseen seokseen, jättäen hiukan koristelun. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon.  Kaada joukkoon vadelmat mutta jätä vähän koristeluun. (voit hyvin käyttää muitakin marjoja tai jättää marjat kokonaan pois) Kaada kuuteen tarjoiluastiaan tai jäädykekulhoon.
Koristele jäljelläolevalla kermalla ja marjoilla.
Jäähdytä 3 tuntia ennen tarjoilua.


Gumbo

½ kiloa maustamattomia kanankoipia
300 g chorizo-makkaraa - raakaa, ilmakuivattua tai molempia
200 g pekonia tai savukylkeä
jättikatkaravun pyrstöjä 
1 dl öljyä
1 dl jauhoja
 (voit tehdä gluteenittoman version ruskeasta maizenasta)
vihreä ja keltainen paprika  
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
2 punainen chiliä
1 L vettä
4 rkl kanafondia
400 g purkki kuorittuja tomaatteja
bataatti
2 laakerin lehteä
loraus tabascoa
2 tl cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
nippu tuoretta persiljaa

Poista (voit myös jättää nahan) kanan koivista nahka ja levitä niille suolaa ja jauhettua mustapippuria. Pilko paprikat ja sipuli. Viipaloi chorizo ja kuutioi pekoni.

Kuumenna öljy isossa pannussa ja ruskista siinä erikseen kanankoivet. Nosta ne reikäkauhalla sivuun ja lisää pannulle pekoni. Poimi sekin sivuun ja käytä seuraavaksi öljyssä makkarat ja lopuksi nopeasti katkaravut. Ideana on irroittaa maut ja raaka-aineiden omat rasvat öljyn joukkoon.

Seuraavaksi alkaa gumbon sydämen, eli rouxin valmistus. Poista öljyn joukosta mahdolliset sattumat ja vähennä lämpöä. Lisää öljyyn jauhot ja ruskista seosta hiljalleen jopa 20 minuuttia. Tarkoitus on saada suuruksesta syvän ruskea sakeahko keitos.  (Tekiessäsi gluteenittoman ja vähemmän aikaa vievän version, tämä vaihe jää kokonaan väliin ja maizena lisätään vasta loppuvaiheessa)

Kun olet tyytyväinen rouxiisi, lisää paprika ja sipuli.  Kypsytä niitä muutama minuutti, lisää valkosipuli, chilit, cayennepippuri ja tabasco. Seuraavaksi lisää haalea kanaliemi tai vesi ja hämmennä koko seos tasaiseksi. Gumbon koostumus voi vaihdella keiton ja paksun muhennoksen välillä, päätä itse millaisen rakenteen haluat. Kun neste on jälleen tarpeeksi kuumaa, lisää laakerinlehdet ja kanankoivet . Keitä 20 minuuttia, lisää chorizo, pekoni, tomaatit ja bataatti.

Hauduta gumboa rauhallisesti, kunnes kanat ja bataatit ovat kunnolla kypsiä. Voit poistaa halutessasi kanan luut ja nahan ja lisätä lihat takaisin pannuun. (Lisää tässä vaiheessa maizenaa jos käytät sitä) Lopuksi tarkista suola ja mausteet, lisää katkaravut ja silppua pinnalle persiljaa. Gumbosi sakeudesta riippuen tarjoa joko leivän tai riisin kera.