4 dl omenatuoremehua
25 g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 dl (250g) kaljamallasta
2 dl ruisjauhoja
1dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
4,5dl vehnäjauhoja
Sivelyyn:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä
1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää suola,
siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita
tasaiseksi.
2. Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa ja sekoita kimmoisaksi. Ripottele
taikinan päälle hieman jauhoja ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan
liinan alle noin tunniksi.
3. Nujerra kohonnut taikina ja jaa yhteen/kahteen öljyllä voideltuun vuokaan.
Anna leipien kohota liinan alla noin tunti.
4. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leivät uunissa kypsiksi. Voitele
leivät noin puolessa välissä paistamista. Kiertoilmassa kypsyminen
kesti vain puolituntia, ilman kiertoilmaa kestää tod. näk. n. 45
minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä kakkutikulla. Varo paistamasta liian
kauan, ettei tule kuivia leipiä.
5. Nosta leivät vuokineen ritilälle jäähtymään leivinliinan alle.
Alkuperäinen resepi löytyy osoitteesta: http://www.pullantuoksuinenkoti.com/2013/08/ihan-paras-saaristolaisleipa.html#.VfqI7pfiZOZ