torstai 14. elokuuta 2014

Bearnaise kastike

Ensimmäistä kertaa tein tätä, ja iloiseksi yllätyksesti tästä tuli ihan täydellistä. Meni kyllä nopeasti koko kastike parempiin suihin. Tällä reseptillä tulee 4 annosta.
 

Mikäli et omista haudekattilaa, varaa kaksi pientä kattilaa, joista alle jäävä on aavistuksen ylempää suurempi.


4 keltuaista
150 g voita

Mausteliemi:
1 dl vettä
1 pieni sipuli silppuna
2 rkl valkoviinietikkaa
4 valkopippuria

muutama tuore rosmariinin oksa

Mittaa mausteliemen ainekset kasariin ja anna kiehua, kunnes liemi on haihtunut puoleen alkuperäisestä. Ota esille alussa mainitut kattilat tai haudekattila. Laita alimpaan vettä ja odota, että vesi kiehuu. 

Riko ylempään kattilaan munankeltuaiset.
Lisää joukkoon siivilöity mausteliemi ja vatkaa vispilällä voimakkaasti, kunnes kastike sakenee. (Vinkki! Ota kattila pois kuumalta hellalta ettei tule "kokkeloita")
Lisää lopuksi paloiteltu voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut joukkoon.




Nauti hyvän pihvin kanssa. Kuvassa on pippuroitu naudan sisäfile mediumiksi paistettuna. 

Alkuperäinen resepti osoitteesta --> http://www.hellapoliisi.fi/kastikkeet/3551-bearnaisekastike


Mustikkamuffinssit kinuskikuorrutteella

Tätä on tullut useasti tehtyä, pelkästään jo kuorrutuksenkin takia ;) Kinuskikastike täytyy tehdä reilusti etukäteen – mielellään jo edellispäivänä – sillä vaahdottaminen onnistuu vain kylmästä kastikkeesta. Tällä reseptillä tulee n.10 kpl muffinseja.

Taikina:
50 g margariinia
2 munaa
1 ¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl maitoa
150g mustikoita


Kuorrutus:
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa


Valmista kuorrutusta varten kinuskikastike mielellään edellispäivänä, sillä vaahdotus onnistuu vain, kun kastike on täysin jääkaappikylmää. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kulhoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin viilentymään. Vatkaa kylmää kastiketta, kunnes se on sopivaa pursoteltavaksi.

Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoja nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon vuorotellen margariinisulan ja maidon kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi mustikat. Täytä muffinssivuoat taikinalla. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Suojaa foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä. Pursota muffinssien päälle ruusukkeita kun ne ovat tarpeeksi jäähtyneitä.