tiistai 9. kesäkuuta 2015

Mansikka-britakakku

Pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dlvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Marenki:

2 valkuaista
1,5 dl sokeria


Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
0,5 dl sokeria
0,5 l mansikoita 

1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten. Yhdistä leivinjauhe jauhoihin. Sekoita jauhot ja maito rasvavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille (n. 22 x 32 cm).
2. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Levitä marenki taikinapohjalle.

3. Paista pohjalevyä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes marenki on kauniin ruskea. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se kahtia.
4. Valmista täyte. Vaahdota kerma, sekoita joukkoon rahka, sokeri ja pilkotut mansikat.

5. Nosta toinen kakkulevyistä tarjoiluastiaan. Levitä päälle kerma-rahkaseos.
 6. Nosta päälle toinen kakkulevy ja nauti!
Alkuperäinen resepti sivulta: https://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/mansikka-kookosbritakakku/015008

Mustajuurikeitto

  Keitto

500 g mustajuuria
300 g jauhoista perunaa
sitruunamehua tai tiivistettä
1 purjon vaalea osa 
50 g voita
 0,5 tl currya
7 dl kasvislientä
1 prk (150g) ranskankermaa
2 dl kuohuviiniä
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
ruohosipulia
6 kpl pekonisiivua

Parmesaanikeksit

1 dl parmesaaniraastetta


Valmista ensin juustokeksit. Levitä juustoraaste neljäksi pitkäksi suikaleeksi leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 250-asteisessa uunissa noin 3 minuuttia. Nosta heti lastalla varovasti jäähtymään esimerkiksi kaulimen päälle.
Pese, kuori ja paloittele mustajuuret ja perunat. Upota juurekset hetkeksi sitruunalla maustettuun veteen.
Halkaise ja huuhtele purjo. Viipaloi purjo ja kuullota hetki voissa kattilassa. Lisää curry ja kasvisliemi. Nosta juurekset sitruunavedestä suoraan kiehuvaan liemeen. Keitä, kunnes kasvikset pehmenevät. Paista keiton kiehuessa pekonit rapsakoiksi, laita talouspaperin päälle valumaan enimmät rasvat pois ja leikkaa saksilla suikaleiksi.
Lisää keittoon ranskankerma ja jätä sitä halutessasi hieman koristeluun. Soseuta keitto. Ohenna keitto kuohuviinillä, lisää pekonit ja mausta kevyesti. Tarjoile mustajuurikeitto parmesaanilastujen ja silputun ruohosipulin kanssa. 
Alkuperäinen resepti löytyy sivulta: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/kuohkea-mustajuurikeitto