sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Gluteeniton sitruunapiirakka

Pohja:


  • reilu 100 grammaa kylmää voita 
  • n. 200 g GROV MIX , gluteeniton karkea jauhoseosta
  • 2 rkl sokeria
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl kylmää vettä
  • (hieman tuoretta timjamia, hieman raastettua sitruunankuorta)

Täyte:


  • 3 tai 4 sitrunaa (raastettu kuori + mehu)
  • n. 2 dl sokeria (osan voi laittaa ruokosokeria)
  • 3 kananmunankeltuaista (+1 muna)
  • 100 g voita
  • 1 tl maizenaa/perunajauhoja
  • 170g paksua kreikkalaista jugurttia (tämän voi korvata tai tähän voi lisätä kermaa tai paksua luonnonjugurttia)



1. Pohja -  Sekoita piirakkapohjan ainekset ripeästi keskenään. Taikina hetkeksi kylmään.  
Painele taikina irtokakkuvuoan tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita kylmään (jopa pakkaseen) siksi aikaa kun uuni lämpenee.  Paista pohjaa (175c) uunissa 20-30 minuuttia tai kunnes kauniin vaalean ruskea. Jäähdytä. 

2. Täyte - Raasta sitruunankuori (ei valkoista osaa) ja purista mehut pieneen kattilaan. Sekoita mehuun pari desiä sokeria - käytin sekä tavallista että tummaa sokeria - (+1 tl maizenaa) ja kananmuna sekä keltuaiset. Sekoita hyvin ja lähde keittelemään matalahkolla lämmöllä jatkuvasti sekoitellen (5-10min)  Lisää lopuksi kuutioitu voi sekoitellen mukaan. 
Tässä vaiheessa sitruunatäyte on jo niin ihanaa että sen voisi melkein vetää suoraan lusikalla kattilasta.. ja se vain paranee kun sekoitat mukaan purkillisen tuhtia kreikkalaista jugurtia.

3. Kypsennys. Kaada jäähtyneelle pohjalle täyte ja levittele se suht tasaisesti. Paista piirakkaa vielä kunnes täyte on jähmettynyt ja ottanut ihan pienesti väriä pintaan. Jäähdytä ja anna olla jääkaapissa pari tuntia niin, että maut tasoittuvat. Ripottele halutessasi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. 


Sisilialainen lihapata

Tämän reseptin osalta tärkein on muistaa, että lihan pitää antaa marinoitua vähintään muutaman tunnin ajan.

400-500g naudan sisäfileetä (suikaloituna)
4 yksikyntistä valkosipulia
1 rkl kuminansiemeniä
oliiviöljyä
ruususuolaa
mustapippuria
punainen paprika
punasipuli
1 tl jauhettua cayanne pippuria
2 tl savustettua paprikamaustetta
500g paseerattua tomaattia
1,25 dl punaviiniä
n. 4 rkl tummaa siirappia
kourallinen basilikan lehtiä
ruukku tuoretta persiljaa
500g penne-pastaa
parmesanlastuja

Hienonna valkosipulit ja murskaa morttelissa kuminan siemenet. Laita lihat kulhoon, kaada päälle reilu loraus oliiviöljyä ja sekoita joukkoon valkosipulit ja kuminansiemet. Raasta myllystä ripaus ruususuolaa ja mustapippuria. Sekoita nämä keskenään huolellisesti ja laita maustumaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi.

Nosta lihat jääkaapista pois n. 20 minuuttia ennen kuin alat valmistamaan kastiketta. Kuutioi paprika ja hienonna punasipuli. Silppua basilikan lehdet. Laita pieni, paksupohjainen kattila lienelle pienelle lämmölle ja laita kattilan pohjalle tilkka öljyä. Laita toiselle, isolle pannulle kuumenemaan reipas tilkka öljyä ja anna sen kuumentua kunnolla. Ruskista lihat pannulla 2-3 osassa, vain ruskista, älä paista. Siirrä jokainen osa ruskistamisen jälkeen pienempään kattilaan ja peitä kattila kannella. Kun lihat on ruskitettu, laita isolle pannulle tilkka öljyä ja kuullota siinä hetki sipuleita ja paprikoita. Kun sipulit alkavat hieman pehmetä, lisää joukkoon basilikan lehdet, paprikamauste ja ripaus suolaa. Kuullota näitä vielä hetki ja lisää sitten joukkoon punaviini ja pienemmässä kattilassa muhineet lihasuikaleet. Kiehauta ja lisää joukkoon paseerattu tomaatti (purkki kannattaa huuhtoa vedellä, eli kastikkeen joukkoon tulee n. 1dl myös vettä) sekä siirappi. Anna kastikkeen muhia ja keittyä pikkuhiljaa kasaan noin puolen tunnin ajan. Tällä välin keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja silppua persilja. Kun pasta on keittynyt, sekoita joukkoon tilkka oliiviöljyä ja silputtu persilja. Kun kastike on saanut muhia aikansa, laita tarjolle pastan kanssa ja ripottele päälle parmesanlastuja.


 Resepti löytyi osoitteesta: http://sydanmurujakeittiossa.blogspot.fi/2013/12/sisilialainen-lihapata.html