½ kiloa maustamattomia kanankoipia
300 g chorizo-makkaraa - raakaa, ilmakuivattua tai molempia
200 g pekonia tai savukylkeä
jättikatkaravun pyrstöjä
1 dl öljyä
1 dl jauhoja
(voit tehdä gluteenittoman version ruskeasta maizenasta)
vihreä ja keltainen paprika
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
2 punainen chiliä
1 L vettä
4 rkl kanafondia
400 g purkki kuorittuja tomaatteja
bataatti
2 laakerin lehteä
loraus tabascoa
2 tl cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
nippu tuoretta persiljaa
Poista (voit myös jättää nahan) kanan koivista nahka ja levitä niille suolaa ja jauhettua
mustapippuria. Pilko paprikat ja sipuli. Viipaloi chorizo
ja kuutioi pekoni.
Kuumenna öljy isossa pannussa ja ruskista siinä erikseen kanankoivet.
Nosta ne reikäkauhalla sivuun ja lisää pannulle pekoni. Poimi sekin
sivuun ja käytä seuraavaksi öljyssä makkarat ja lopuksi nopeasti
katkaravut. Ideana on irroittaa maut ja raaka-aineiden omat rasvat öljyn
joukkoon.
Seuraavaksi alkaa gumbon sydämen, eli rouxin valmistus. Poista öljyn
joukosta mahdolliset sattumat ja vähennä lämpöä. Lisää öljyyn jauhot ja
ruskista seosta hiljalleen jopa 20 minuuttia. Tarkoitus on saada
suuruksesta syvän ruskea sakeahko keitos. (Tekiessäsi gluteenittoman ja vähemmän aikaa vievän version, tämä vaihe jää kokonaan väliin ja maizena lisätään vasta loppuvaiheessa)
Kun olet tyytyväinen rouxiisi, lisää paprika ja sipuli. Kypsytä niitä muutama minuutti, lisää
valkosipuli, chilit, cayennepippuri ja tabasco. Seuraavaksi lisää haalea
kanaliemi tai vesi ja hämmennä koko seos tasaiseksi. Gumbon koostumus
voi vaihdella keiton ja paksun muhennoksen välillä, päätä itse millaisen
rakenteen haluat. Kun neste on jälleen tarpeeksi kuumaa, lisää
laakerinlehdet ja kanankoivet . Keitä 20 minuuttia, lisää chorizo,
pekoni, tomaatit ja bataatti.
Hauduta gumboa rauhallisesti, kunnes kanat ja bataatit ovat kunnolla
kypsiä. Voit poistaa halutessasi kanan luut ja nahan ja lisätä lihat takaisin
pannuun. (Lisää tässä vaiheessa maizenaa jos käytät sitä) Lopuksi tarkista suola ja mausteet, lisää katkaravut ja silppua
pinnalle persiljaa. Gumbosi sakeudesta riippuen tarjoa joko leivän tai
riisin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti