torstai 17. syyskuuta 2015

Saaristolaisleipä

Tällä reseptillä saa 2 leipää, tai vaihtoehtoisesti voit laittaa koko taikinan isoon laakeaan vuokaan.

  4 dl omenatuoremehua
  25 g tuorehiivaa
  1 rkl suolaa
  1 dl tummaa siirappia
  2 dl (250g) kaljamallasta
  2 dl ruisjauhoja
  1dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
  4,5dl vehnäjauhoja
 
Sivelyyn:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä
 
1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi.
 
2. Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa ja sekoita kimmoisaksi. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan liinan alle noin tunniksi.
 
3. Nujerra kohonnut taikina ja jaa yhteen/kahteen öljyllä voideltuun vuokaan. 
Anna leipien kohota liinan alla noin tunti. 

4. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leivät uunissa kypsiksi. Voitele leivät noin puolessa välissä paistamista. Kiertoilmassa kypsyminen kesti vain puolituntia, ilman kiertoilmaa kestää tod. näk. n. 45 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä kakkutikulla. Varo paistamasta liian kauan, ettei tule kuivia leipiä.
 
5. Nosta leivät vuokineen ritilälle jäähtymään leivinliinan alle.
  
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti